Kwaliteitscontroles in hal veiling Zaltbommel

donderdag 13 april 2017
kennisdag2017.jpg

AQS Kennisdag trekt veel AGF'ers

Op de jaarlijkse AQS Kennisdag Groenten en Fruit, die 6 april jl. is gehouden, waren opnieuw veel mensen uit de groenten- en fruitsector aanwezig.
De trainers van AQS (www.aqs.nl), Frans Isbouts, Frits van der Meulen en Jan Struis, hadden vooraf veel producten met de meest voorkomende gebreken weten te verzamelen waardoor er opnieuw interessante producttafels konden worden samengesteld.

Fred Jacobs
Voorafgaand aan het praktische gedeelte van de dag werd er door Fred Jacobs, specialist kwaliteit G&F bij het KCB, kort ingegaan op de wijzigingen die het afgelopen jaar in de handelsnormen door UNECE en EU zijn doorgevoerd. Tijdens deze presentatie zijn bijvoorbeeld de belangrijke wijzigingen in de normen voor aubergines, witlof en prei toegelicht.

De producten (glasgroenten, vollegrondsgroenten, hard- en zachtfruit, citrus en exoten) waren uitgestald in de hal van veiling Zaltbommel. Na een eerste beoordeling door de deelnemers zelf, werden de tentoongestelde monsters gezamenlijk beoordeeld/besproken onder leiding van de trainers. Soms ontstonden hierbij levendige discussies. Een toelichting door de specialist kwaliteit van het KCB kan dan verhelderend werken.  

Bij een aantal deelnemers was niet bekend dat hardgroene tomaten verhandeld mogen worden. Dit product wordt graag gekocht om te worden ingelegd in zoetzuur of voor het maken van chutneys. Voorwaarde voor verhandeling is dan wel dat alle tomaten groen moeten zijn.

Schilvlekjes
Bij de appels was het gebrek schilvlekjes matig bekend evenals het feit dat deze vlekjes zich snel ontwikkelen. Hierdoor worden deze vaak te ruimhartig beoordeeld. Tevens werd aandacht besteed aan het gebrek zwartvruchtrot bij peren.
Op de producttafel citrus lagen blind gekochte voorverpakte sinaasappels. Deze netzakken, gekocht bij verschillende supermarkten en discounters, werden door Frans Isbouts onder het oog van de deelnemers geopend. Alle netten waren aangeduid als klasse I, maar helaas bleek de inhoud van geen enkele netzak aan de eisen van deze klasse te voldoen. Een aantal netten bleek zelfs niet eens aan de eisen van de klasse II te voldoen. Hieruit wordt duidelijk dat je altijd verpakkingen moet openen om de producten op de juiste manier te kunnen beoordelen.

De jaarlijkse AQS Kennisdag G&F is een aanrader voor mensen die in de kwaliteitscontrole van G&F werkzaam zijn, het is een dag waarop veel informatie over diverse producten wordt gedeeld.
 

Meer nieuws